Om de prijzen zo scherp mogelijk te kunnen houden proberen we alle vragen & antwoorden in deze pagina en de handleiding te verwerken, zodat we minder tijd kwijt zijn met het beantwoorden van alle individuele vragen.

Staat je vraag / antwoord er niet bij?

Neem dan uiteraard even contact op met een van de mogelijkheden op het contactformulier.

Wat Sage Phone doet is de bestaande software (ROM) op de telefoon verwijderen en een compleet nieuwe ROM installeren die gericht is op privacy en beveiliging.

Deze nieuwe software is gebaseerd op GrapheneOS en bij de Privacy Edition voorzien van diverse Open Source apps die de functionaliteit van de standaard apps van Google (GAPPS) en (eventueel) de fabrikant van de telefoon vervangen. Denk aan mail, agenda, berichten, navigatie, camera, etc.

Alle apps draaien in een sandbox om tracking tegen te gaan. De apps uit de reguliere store kunnen tracking bevatten die niet 100% af te vangen is, maar daar wordt ook voor gewaarschuwd.

Bij de telefoon zit een gebruikshandleiding waarin staat hoe je de telefoon in kan stellen, gebruiken en apps kan installeren. Tevens vind je daar allerlei handige privacy tips.

Ja en nee. Je telefoon stuurt niet meer uit zichzelf allerlei informatie over je activiteiten en locatie naar de grote tech bedrijven, maar met een simkaart is je telefoon is nog steeds aangemeld op een mobiel netwerk. Voor de mobiele provider en dus ook de bevoegde autoriteiten ben je nog steeds te traceren op basis van die verbinding.

Het doel van Sage Phone is vooral om wat priv├ę is, priv├ę te houden.

Om jezelf helemaal onzichtbaar te maken kun je de vliegtuigmodus activeren of de simkaart te verwijderen. Je kunt dan alleen de WiFi aanzetten wanneer dat nodig.

Bellen zou je dan via Signal over een VPN verbinding kunnen doen om traceerbaarheid te minimaliseren.

Je kunt ingebouwde Vanadium browser gebruiken om veilig te internetten. Voor extra veiligheid en anonimiteit is ook een Tor-browser geïnstalleerd.

Ja en nee. Omdat er geen Google of fabrikant specifieke apps meer op de telefoon staan zul je voor bekende functies als mail, agenda, camera, e.d. een andere app gebruiken die net iets anders werkt dan je gewend bent.

Sage Phone heeft zijn best gedaan om de beste versie van Android en Open Source apps uit te zoeken met oog op privacy.

Reguliere apps die sterk afhankelijk zijn van Google Services kunnen moeilijk doen, maar ervaring wijst inmiddels uit dat er vaak alternatieven of workarrounds mogelijk zijn en ongeveer 90% werkt zoals je gewend bent.

Het besturingssysteem GrapheneOS haalt automatisch alle laatste updates binnen om de beveiliging en compatibiliteit zo hoog mogelijk te houden.

Voor de geïnstalleerde apps zul je regelmatig in de corresponderende app stores (F-droid / Aurora Store) moeten kijken.

Wat de accuduur betreft hebben we geen cijfers, maar deze is aanzienlijk beter dan met de originele software die 24/7 alles doorstuurt.

Dingen die invloed hebben op de accuduur is licht/donker thema, schermhelderheid, hoeveelheid synchroniserende accounts, extra beveiligde verbindingen, etc.

Met de komst van de (veel gevraagde) automatische updates is de accuduur wat teruggelopen, maar we hebben hier een Pixel 5 in gebruik en die gaat echt dagen mee.

Omdat de Sage Phone software geen inbreuk maakt op de integriteit van de telefoon blijft de fabrieksgarantie behouden.

Er zijn geen hardware aanpassingen nodig en de telefoon hoeft ook niet ‘ge-root‘ te worden.

Na de software-installatie wordt de bootloader gelockt, zodat de data gewist wordt als ermee geknoeid wordt. Je krijgt wel een melding dat er een ander OS geladen wordt dan origineel.

De support voor het gebruik van de telefoon ligt bij ons.

Er bestaat niet zoiets als d├ę officiele Snowden Smartphone, maar er zijn wel verschillende producten op de markt die een smartphone maken volgens de richtlijnen van Edward Snowden. Sage Phone is hier een voorbeeld van.

Edward Snowden adviseert om een Android toestel te nemen met GrapheneOS, een Tor-browser en je microfoon en camera los te solderen. Omdat je met de laatste twee stappen niet meer kan bellen, foto’s maken of beroep kan doen op de garantie zijn er weinig mensen die dit doen. Wij dus ook niet.

De Snowden Editie is de meest pure variant die we leveren en bevat naast GrapheneOS alleen een Open Source app store (F-droid) en een voorgeïnstalleerde tor-browser.

De Privacy Edition heeft dezelfde veilige basis, maar daar hebben we nog extra apps toegevoegd om er ook een echte smartphone van te maken, zonder inbreuk te doen op de privacy. Denk aan een mail en calender app, maar ook een alternatieve app store (Aurora Store) om anoniem reguliere apps (bankieren, Netflix, ed.) uit de Play Store te kunnen installeren.

Hoewel de Snowden telefoon in eerste instantie clean en puur uitgeleverd wordt kunnen de alternatieve appstore en reguliere apps later wel toegevoegd worden mocht het toch een beetje tegenvallen. Andersom kun je ook de extra apps verwijderen van de Privacy telefoon.

Voor de camera en de microfoon is een (softwarematige) aan/uitknop toegevoegd aan het quick menu.

Hoe dit allemaal werkt staat beschreven in de handleiding die je ontvangt na het bestellen van een toestel of de software.

Deze lijst met toestellen die op dit moment ondersteund worden:

  • Google Pixel 8, 8a, 8 Pro
  • Google Pixel 7, 7a, 7 Pro
  • Google Pixel 6, 6a, 6 Pro
  • Google Pixel 5, a, 5 (5G)
  • Google Pixel 4a, 4a (5G)

Omdate Sage Phone (v2) gebasseerd is op GrapheneOS worden nu alleen nog Google Pixel toestellen ondersteund. Dus geen Samsung, Motorola, Fairphone, iPhone, etc.

Ja, je kunt ervoor kiezen om alleen de software-installatie aan te schaffen en je eigen Google Pixel toestel op te sturen. Kijk op de pagina van de software-installatie of jouw toestel ondersteund wordt en de voorwaarden zijn.

In theorie kan iedere op Android gebasseerde telefoon ontdaan worden van de software lagen van Google en de fabrikant, maar omdat de nieuwe Android basis (ROM) specifiek ontwikkeld moet worden voor elk toestel is dit niet rendabel om aan te bieden.

Mede daarom heeft Sage Phone ervoor gekozen om vanaf v2 te werken met GrapheneOS, wat uitsluitend beschikbaar is voor de Google Pixel telefoons.

Helaas, iOS, het besturingssysteem dat op de Apple telefoons draait, is niet open-source en dus niet te ontdoen van de tracking die daar in zit.

Apple zegt dat ze privacy heel belangrijk vinden en daar in de nieuwste versie van hun software nog strenger mee om zullen gaan richting Facebook en Google, maar wie tussen de regels doorleest ziet dat dit niet geldt voor de informatie die ze zelf ‘anoniem verzamelen voor het verbeteren van hun producten’.

De enige andere optie om te ontkomen aan de greep van Big-Tech is om een op Linux gebasseerde telefoon te nemen. Maar daar liggen de ontwikkelingen nog ver achter en is de nodige technische kennis voor nodig.

Je kunt reguliere apps gewoon installeren. Ook die van partijen waar je eigenlijk niets mee te maken wilt hebben. Het is niet zo dat je dan de privacy van de hele telefoon gelijk teniet doet.

Alle apps draaien in een zogenoemde sandbox. Dit zorgt ervoor dat tracking en verzoeken naar derden worden geblokkeerd.

Het is wel zo dat de data (inhoud berichten en meta informatie) die de app verstuurd via de servers van de des betreffende partij (voor WhatsApp is dit Meta) zal gaan, dus daar zullen zij altijd wel toegang toe hebben.

De rest van de telefoon blijft dan gewoon beschermd en veilig en je kunt de app er later zonder verdere consequenties gewoon weer vanaf halen.